Tre gode madvaner, du bør implementere i din dagligdag

Lige meget om man er studerende eller fuldtidsansat, kan det være svært at få tid og overskud til at prioritere den sunde kost. Men det er ingen hemmelighed, at en sund kost giver dig masser af energi og holder dig frisk og rask. Heldigvis er der nogle ting, der er lette at implementere i din dagligdag og som kan forbedre din sundhed. Her er tre madvaner, du bør implementere i din kost for et sundere liv.

Find de sunde alternativer

Det kan være svært at bruge ”alt eller intet” som udgangspunkt, når det kommer til sundhed og kost. Det kan være en fin måde i starten, men efter noget tid vil det blive en sur tjans at skulle følge princippet, og de fleste går kold i det og vender tilbage til deres gamle, usunde vaner.

I stedet kan det for mange være bedre at udskifte nuværende madvarer og retter med sundere alternativer. Det kan være den klassiske spaghetti med kødsovs, hvor den hvide pasta bliver udskiftet med grøntsagspasta, og hvor revet gulerødder og squash bliver tilføjet i kødsovsen.

Det behøver altså ikke betyde, at du nu skal droppe alle dine yndlingsretter, tværtimod. Du kan let tilføje nogle grøntsager til mange af dine nuværende yndlingsretter eller bruge sunde alternativer, der gør disse retter langt mindre usunde. Er det risretter, kan du eksempelvis også med fordel betale lidt ekstra og købe brune ris i stedet for de hvide.

Det er dog ikke kun, når det kommer til mad, at du kan finde sunde alternativer. Også med hensyn til snacks kan du gøre brug af dette ”trick”. I stedet for de fedtede chips, kan du selv lave rodfrugtechips derhjemme, som er en del sundere. Nødder og tørret frugt kan ligeledes være et godt alternativ til de usunde snacks. Udskift også mikroovns popcornene med hjemmelavet popcorn, da mikroovns popcornene ofte indeholder sundhedsskadelige fluorstoffer.

Synes du dog, det hurtigt bliver besværligt at skulle finde gryde og olie frem, i stedet for at kaste en poste popcorn ind i mikroovnen, kan du investere i en popcornsmaskine. Søger du på ”Popcornmaskine guide”, finder du hurtigt ud af, at de ikke behøver koste en bondegård.

Fuldkorn, fuldkorn, fuldkorn

Fuldkorn er noget, flere og flere begynder at prioritere i deres kost og med god grund – det kan være med til at forebygge diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Derudover giver fuldkornsprodukter også en langt større mæthedsfornemmelse på grund af kostfibrene, som derfor kan forhindre overvægt og fedme.

Du kan blandt andet indtage fuldkorn gennem rugbrød og havregryn. Derudover findes der også eksempelvis fuldkornspasta, som kan være et godt alternativ til den traditionelle pasta. Det er dog ikke kun, når du spiser derhjemme, at du kan prioritere fuldkorn. Om du så skal hente takeaway i Roskilde, Århus eller København, findes der mange restauranter og caféer, der tilbyder de mættende fuldkornsprodukter, som en del af deres takeaway menu.

Husk morgenmaden

En dårlig vane, mange har, er at droppe morgenmaden – nogle er ikke sultne på dette tidspunkt, hvor andre prioritere ekstra søvn. Men det er rigtig skidt at springe dette måltid over. Efter at have sovet hele natten – og for at være klar med fornyet energi til den kommende dag, er det vigtigt at din krop får noget næring. En tom mave udskiller syrer, der ødelægger foringen af tarm. Det kan dræne dig for energi og give dig kvalme. Kroppen fungerer altså ikke korrekt, hvis den ikke har fået en solid morgenmad.

Hvis du derfor ikke er sulten om morgenen, bør du overveje at stå en smule tidligere op for at få gang i kroppen, så den kan nå at blive sulten. Ellers kan du sætte tid af aftenen før eller om morgenen til at lave en morgenmad to go, som du kan spise, så snart sulten rammer. Så slipper du for at gå i to timer og sulte din krop, imens du venter på, det bliver frokosttid.

Mange tror, at sunde kostvaner koster en bondegård, men det gør det nødvendigvis ikke. Det behøver bestemt ikke være noget, der sprænger budgettet. For nogle kan enkelte redskaber som en juicepresser eller blender til morgensmoothien være en større udgift i starten, men som hjælper dem med en bedre og sundere kost i længden. At låne penge til engangsudgifter kan være løsningen for nogle, hvor andre har råd til at købe disse køkkenelementer her og nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *