Tips til at øge fordøjelsen efter et måltid

Bøvler du også med, at du efter et måltid er mæt oppustet og nogle gange bliver forstoppet? Bare rolig, du er langt fra den eneste der døjer med sådanne fordøjelsesproblemer. Dét der er vigtigt for at have en god fordøjelse er, at tænke over et par ting inden du sætter dig og spiser et måltid.

Det første og vigtigste du kan gøre, er at drikke et stort glas vand inden hvert måltid. Grunden til dette er, at du både får tarmene i gang med at arbejde, det ligger en bund for den værste sult, og det letter fordøjelsesprocessen, da vand sørger for, at indholdet bliver mere flydende og lind. Hvis du ikke får drukket nok vand, risikere du, at tarmindholdet bliver hårdt og knoldet, og dermed kan resultere i forstoppelse.

Det næste du kan gøre, imens du spiser måltidet er, at spise langsomt – minimum 20 minutter om et måltid. Derudover skal du huske at tygge maden godt og grundigt imens, da selve den mekaniske del af at bide maden i mindre stykker, vil lette fordøjelsesprocessen, både i maven og tarmen.

Efter måltidet vil motion og bevægelse, også være med til at øge fordøjelsen, da motion har en positiv og igangsættende effekt på tarmens bevægelser. Det vil sige, at hvis du sørger for, at dyrke motion regelmæssig vil dette også være med til at øge din fordøjelse, ved at støtte tarmenes arbejde. Hvis du ofte oplever, at du bliver oppustet og forstoppet efter et måltid, så skal du IKKE smide dig på sofaen, som vi nok ofte har tendens til at gøre. Tværtimod skal du ud og røre dig, så du får tarmene til at arbejde optimalt, så hurtigt som muligt efter du har spist. Det er ikke en hård løbetur du skal ud på, men derimod er en rask gåtur det bedste. Hvis du tager en løbetur lige efter du har spist, risikere du nemlig at få ondt i maven og blive utilpas, fordi du vil have for meget mad i maven, der ikke er nået at blive fordøjet. Derfor vil en aften gåtur være den bedste kickstarter til at øge din fordøjelse efter et måltid.

Men det afsluttende tip, når du har fået din motion er selvfølgelig, at finde dig til rette i sengen – og gerne en blød en af slagsen. At få nok søvn er nemlig vigtig for din generelle sundhed, og det vil således hurtigt hjælpe dig og din fordøjelse at du får 8 timers søvn om natten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *