Guide: Sådan finder du den rette whisky

At finde den whisky man bedst kan lide kan være en større opgave. Det kan tage flere år, før man finder frem til sin helt egen favorit, men undervejs kan man smage mange andre, som også kan falde i god jord. Der kan være delte meninger om, hvilken whisky man synes, der er den bedste, da det afhænger af dine smagsløg. Nogle foretrækker en kraftig smag, mens andre hellere vil drikke en mild whisky. Smagen kan eksempelvis være røget, sød eller, som nogle vil sige, en smule sprittet.

Hvilken whisky, du vil foretrække, afhænger af dine smagsløg. Når du skal smage en whisky, er det vigtigt først at dufte for herefter at smage grundigt på væsken, før den synkes. En god idé er at køre den lidt rundt i munden, så alle dine smagssanser bliver påvirket og kan give dig et indtryk af netop denne whisky. Alle dine smagssanser er med til at bestemme, hvilken whisky du vil foretrække.

Sådan finder du din egen favorit

Det at finde sin helt egen favoritwhisky kan være en kunst. For whisky-entusiaster behøver det ikke kun at være smagen, som er med til at bestemme hvilken whisky, der er mest værdifuld for dem, men også historien som lægger bag. Når man kender historien bag en whisky, så kan den sætte sit præg på hele smagsoplevelsen, og de tanker man gør sig, mens man smager på væsken. Som nybegynder kan man være nødt til at smage noget forskelligt for at finde ud af, hvad man godt kan lide. Et godt sted at starte kunne være til en whiskysmagning, hvor der er mulighed for at smage forskellige typer, uden at man behøver at investere i en hel flaske.

Find din type af whisky

Efter en eventuel whiskysmagning kan man pejle sig ind på, hvilken type af whisky man foretrækker. Typen af whisky kan være single malt eller blended whisky. Single malt er mere enkel i smagen end blended, som kan være fremstillet på flere forskellige destillerier. Begge typer af whisky kan byde på forskellige smagsvarianter, og de findes i forskellige prisklasser.

Efter at have smagt begge typer kan man begynde at købe forskellige varianter af den foretrukne whiskytype. Det er en god idé at prøve noget forskelligt, men hos de fleste forhandlere, vil du også kunne få rådgivning til at vælge en, der passer til dine smagssanser. Fortæl forhandleren om dine tidligere smagsoplevelser og sørg for at fortælle din forhandler, om du foretrækker eksempelvis smag af tobak, karamel eller honning.

Den rette temperatur

Når whiskyen skal nydes, er der meget delte meninger omkring, om der skal være isterninger i glasset eller ej. Derudover er der også delte meninger om, hvordan whiskyen skal være tempereret, når den skal nydes. Nogle tilsætter is for at afkøle væsken, men når isen smelter fortyndes whiskyen, og dermed forsvinder noget af smagen også. Andre mener, at whiskyen skal drikkes af et håndvarmt glas, så du kan få alle de smagsoplevelser, en whisky kan give dig. Temperaturen er igen en smagssag, hvor du er nødt til at prøve dig frem for at finde den temperatur, der passer bedst til dig.

Smagen i whisky er det største sanseindtryk, og derfor er det en stor opgave at finde frem til din foretrukne. Ved at klikke her kan du se nærmere på forskellige former for whisky og læse mere om både historie, type og smag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *